Medicinal Leeches – We sell in all Europe- For international sales please Whatsapp :0040 742483455
Lipitorile medicinale sunt remedii prezente in cabinetele de naturopatie, dar si in sectiile chirurgicale din marile spitale.
Aceasta practica veche este in concordanta cu cele mai recente progrese in medicina moderna, cum ar fi grefele de piele sau de organe. Beneficiile lipitorilor se extind in mai multe domenii, in special pentru tratarea tulburarilor de circulatie.
Lipitori Medicinale
Lipitori Medicinale
Lipitori medicinale marime medie 0,9-1.5 grame-comanda minima 20
Lipitori Medicinale
Lipitori medicinale marime mica 0,5-0.9 grame-comanda minima 20
Lipitori Medicinale
Lipitori medicinale marime mixta 0.5-7 grame-comanda minima 20
DESPRE LIPITORILE MEDICINALE.
- Istorie
- Lipitoarea- O fiinta mai complexa decat pare
- Sunt dureroase muscaturile lipitorilor?
- Care este „mecanismul” terapiei cu lipitori?
- Efectele hirudoterapiei (terapiei cu lipitori)
- Cat dureaza tratamentul cu lipitori si ce beneficii se observa in timp?
- Cum decurge o sedinta de hirudoterapie?
- Cate sedinte de hirudoterapie sunt necesare pentru vindecarea unei boli?
- Ce se intampla cu lipitorile dupa ce sunt folosite in terapie?
- Hirudoterapia se poate face in paralel cu terapia clasica?
1. Istorie
Terapia cu lipitori, numită ştiinţific hirudoterapie, este recunoscută în multe ţări dezvoltate drept una dintre cele mai benefice metode complementare de tratament. Astfel se face că în Rusia, Statele Unite ale Americii, Germania, Marea Britanie, Franţa, China si Turcia, hirudoterapia este folosită pe scară largă, prin decizie guvernamentală, în majoritatea spitalelor de stat.
Numele de hirudoterapie vine de la „hirudina”- peptida naturala ce se afla in glandele salivare ale lipitorilor. Hirudina este cel mai puternic inhibitor natural al trombinei- enzima ce intervine in mecanismele coagularii. Asadar efectul esential al hirudinei este cel anticoagulant.
Tratarea bolilor cu ajutorul lipitorilor a fost folosita intaia data in Grecia, de Nicandru din Colofone, poet, medic si sacerdot al lui Apollo (200-130 i.Hr.).De aceasta metoda s-a ocupat si Hipocrate. Folosirea lipitorilor in medicina era cu siguranta cunoscuta din antichitate in India si in China. Cel mai vechi text (2500- 500 I.Hr.) in care aplicarea lipitorilor este descrisa cu lux de amanunte este capitolul al treisprezecelea din Sushruta Samhita, tratat de Ayurveda (stiinta vietii) scris in sanskrita.
Mai multe echipe de oameni de ştiinţă din Israel şi Statele Unite ale Americii au încercat în ultimii ani să reproducă în laborator unele dintre enzimele găsite în saliva lipitorilor. Din cauza complexităţii mari a moleculelor acestor enzime, însă, toate încercările au fost sortite eşecului. Studiile din cele două ţări au absorbit deja fonduri de ordinul milioanelor de dolari, fără niciun rezultat, însă. Situaţia este asemănătoare cu cea a cercetătorilor care au încercat, din nou fără succes, să reproducă în laborator structura firului din pânza de păianjen.
La momentul actual, în ţara noastră există un număr limitat de ferme de lipitori. Societatea noastra, din judeţul Tulcea, deţine cel mai mare biolaborator specializat în creşterea şi reproducerea lipitorilor medicinale (specia Hirudo medicinalis) din România. Avem o capacitate de producţie de aproximativ 800.000 de lipitori anual şi ne desfasuram activitatea în cele mai bune condiţii de igienă, la înalte standarde calitative şi conform normelor UE. Producem şi vindem lipitori pe tot parcursul anului, fiind apreciate atât de clienţii din ţară, cât şi de cei din UE.
2. Lipitoarea- o fiinta mai complexa decat pare
Sunt cunoscute peste 400 specii de lipitori. In cadrul cabinetului noi folosim tipul „hirudo-medicinalis”.
Structura interioara a lipitorii include sistemul nervos, sistemul digestiv, circulator si muscular. 70% din volum il reprezinta sistemul digestiv.
Lipitoarea are o lungime medie de 12 mm, masa ei medie fiind de 2,5 g. Are gura prevazuta cu 3 maxilare avand pana la 60 dintisori. Poate rezista fara hrana de la cateva luni (6 luni) pana la 3 ani. Sunt organisme hermafrodite avand atat organe genitale masculine cat si feminine astfel incat ele se reproduc cuplandu-se cate doua. Imperecherea lor dureaza intre 15-18 ore. Dupa 30-40 de zile de la fecundare, din lipitoare iasa oua care sunt invelite intr-un strat cleios ce formeaza o gogoasa asemanatoare cu gogoasa viermelui de matase. Larvele de lipitoare iasa din gogoasa dupa alte 40 de zile. Cresterea puilor in mediu natural continua pana la 5- 8 ani, ea traind in acest mediu pana la 20 de ani. Cea crescuta in conditii artificiale (cele medicinale), traiesc pana la 3-4 ani, rar 5-6.
3. Sunt dureroare muscaturile lipitorilor?
Nu, deoarece saliva lipitorilor conţine o substanţă cu efect anestezic. Şi mai conţine hirudin, o proteină cu efect anticoagulant, care trece în sânge şi îmbunătăţeşte circulaţia sangvină, timp de 48 de ore, în zona în care au fost puse lipitorile.
Oricum un mic discomfort dureaza sesizabil aprox. 3 minute, apoi se estompeaza semnificativ. In timpul acelor 3 minute terapeutul poate masa usor zona de langa punctul de insertie a lipitorii si atunci instantaneu durerea dispare sau se diminueaza considerabil.
In textele ayurvedice se mentioneaza ca lipitorile sug doar sangele viciat si nu pe cel sanatos.
In momentul in care simtiti o usoara intepatura, inseamna ca lipitoarea suge sange sanatos. Aceasta senzatie este normala la inceputul procedurii, timp de aproximativ 3 minute, dupa care dispare si nu se mai simte nimic deoarece si-a gasit sangele viciat. De asemenea, mai pot fi prezente senzatii de mancarime chiar pe locul aplicarii. Si aceasta este normala!
4. Care este „mecanismul” terapiei cu lipitori?
Hirudoterapia stimulează producţia de hematii şi activează sistemul imunitar şi mecanismele de autovindecare.
Ele înțeapă pielea în punctele de acupunctură și/sau presopunctură, efectuează anumite forme de masaj cutanat și emit ultrasunete variabile în gama 40-250 MHz. Prin micile incizii în formă de stea, lipitoarea introduce saliva sa în organism în timpul hrănirii, care împiedică coagularea sângelui și inflamarea zonei.
Cantitatea de sânge ingerată de o lipitoare este de circa 5-15 mililitri. Saliva lipitorii medicinale (Hirudo medicinalis) are un întreg complex de substanțe biologic-active (peste 100), cu efect curativ pentru organismal uman.
Cele mai importante proteine funcționale din saliva lipitorii sunt: hirudina, destabilaza, bdelinna, eglina, hialuronidază, lipază şi alte câteva particule proteice ce acționează asupra proceselor metabolice prin:·factorii inhibitori (plasmina, tripsina, hemotripsina, elastaza, prostoglandinele şi altele); .
Hialuronidaza este un ferment conţinut si în veninul de şarpe, veninul de albină, in unii păienjeni. Destabilaza acționează prin eliminarea trombilor şi împiedică formarea acestora în viitor.Prin metoda hidrolizei se distrug legăturile fibrinei factorii cu acţiune antibacteriană -acțiune esenţială datorită bacteriei Aeronomas hydrophilia prezentă în organismul lipitorii medicinal-este antonimul biologic al stafilococului auriu si altor microbi – fapt ce duce la o creștere considerabilă a imunității organismului.
5. Efectele hirudoterapiei
Efectul general terapeutic al lipitorilor medicinale este multilateral și complex, având conținut reflexogen, mecanic, biologic și cuantic, cu acțiune sinergică anticoagulatorie, trombolitică, anti-ischemică, anti-hipoxică, hipotensivă, anti-edemetoasa, de drenare, de restabilire a microcirculaţiei în ţesuturi, de descompunerea lipolitică a grăsimilor, de restabilire a proceselor de transmitere a impulsurilor neuromusculare, de restabilire a perfuziei pereţilor vaselor sanguine, antibacteriană, imunostimulatoare, generale reflexogene, anestezică, ultrasonoră, de echilibrare energetică a meridianelor şi a chakrelor.
Efectul benefic principal imediat al acestor substanțe îl constituie dezinfectarea sângelui și a salivei, îmbunătățirea unor proprietăți ale sângelui, dizolvarea cheagurilor, normalizarea fluxului sanguin și flezibilizarea pereților vaselor. Este stimulată producerea de celule stem mature și regenerarea țesuturilor interne (după operații, traume) și externe (pielea), având efecte valoroase în cosmetică și în tratarea celulitei (diminuează țesuturile adipoase).
Tratamentele cu Hirudo medicinalis pot combate sterilitatea la ambele sexe, reechilibrează ciclul menstrual, întârzie instalarea menopauzei și andropauzei, grăbesc vindecarea postoperatorie. Concentratia de toxine din sânge după o ședință de hirudoterapie scade de zece ori, lucru ce poate fi comparat cu procedura de hemodializă sau cu funcționarea unui rinichi artificial.
Teama prezentă la foarte multe persoane înainte de ședință dispare repede.
6. Cât durează tratamentul cu lipitori şi ce beneficii se
observă în timp?
Depinde de afecţiune şi de pacient. De obicei, în starea pacientului se văd îmbunătăţiri rapide, pe care analizele biochimice le confirmă ulterior. În primul rând îi cedează durerile, indiferent de localizare. Al doilea aspect important este somnul, care se îmbunătăţeşte simţitor, după primele 2-3 şedinţe de hirudoterapie, aceasta având acţiune calmantă. Foarte important este şi efectul de înnoire a structurii sângelui. Prin reînnoirea sângelui, beneficiem de noi celule stem, le mărim raportul procentual în organism, ceea ce ne ajută să funcţionăm mai bine. Nu trebuie să neglijăm acţiunea antibacteriană, care ne curăţă corpul de agenţii patogeni. Restabilirea echilibrului energetic ne este şi ea de folos, pentru că ne ajută să fim mai energici şi să gândim pozitiv. Nu în ultimul rând, acţiunea regeneratoare restabileşte funcţionalitatea organelor atinse de boli cronice. Practic, rezultate palpabile se observă cam după o lună de tratament cu lipitori.
7. Cum decurge o şedinţă de hirudoterapie?
O şedinţă începe cu aplicarea lipitorilor (de la una la cinci, uneori şi 10, simultan). Sedinţa durează între 30 şi 45 de minute – depinde de locul unde se aplică de numarul lipitorilor aplicate si de patologia vizata.
Lipitorile elimina o substanta numita hirudina care are efect anticoagulant de aceea adesea dupa ce plecati de la cabinet inca 2 – 3 ore e posibil sa mai sangereze usor. Turmericul pe care il aplicam la locul ranii are menirea de a o cicatriza si efect procoagulant
In cazul in care pansamentul de la cabinet se umple de sange el trebuie schimbat cu altul. E bine sa aveti acasa pansament steril si un leucoplast. Peste rana se pune turmeric pe care il gasiti la orice magazin naturist.
Adesea, cand incep sa se vindece ranile, apar mancarimi. Daca e greu sa le suportati trebuie sa aplicati peste ele sau Fenistil®-Gel (Dimetinden) si comprese, iar pentru administrarea orala extract din muguri de coacaz negru de la firma Dacia Plant si tinctura de trei frati patati – producator recomandat – clinica Santo Raphael.
NOTA: Evitati de asemenea cand veniti pentru o sedinta de lipitori sa va parfumati. Lipitorile sunt foarte sensibile la mirosuri, iar daca simt un asemenea miros, evita sa se fixeze pe zona respectiva.
Adesea chiar lenjeria de corp spalata cu prea mult balsam intarzie prinderea lor.
8. Câte şedinţe de hirudoterapie sunt necesare pentru vindecarea unei boli?
Numărul de şedinţe, in terapia cu lipitori, depinde de patologia pacientului. De regulă, se fac 10-15 şedinţe pentru o afecţiune care nu pune mari probleme: tromboflebită, varice, mialgii, discopatii etc. Dar la bolile grave (la ciroză, de exemplu), tratamentul poate să dureze şi doi ani!
9. Ce se întâmplă cu lipitorile după ce sunt folosite în terapie?
Studiile realizate in India au aratat ca lipitorile nu pastreaza agenti infectiosi (bacterii, virusuri) care sa se transmita mai departe.Totusi, datorita normelor europene in vigoare noi excludem posibilitatea ca o lipitoare sa fie folosita de la in pacient la altul. Asadar, lipitorile utilizate le dăm pacienţilor într-o sticluţă, să le ia acasă si sa le ingrijeasca pentru urmatorul moment cand acestea vor fi din nou apte de terapie (3-4 saptamani). Lipitorile vor fi folosite doar de catre o persoana, in mai multe randuri. Ingrijirea lipitorilor consta in a le schimba apa la 2-3 zile. Daca una dintre lipitori moare trebuie indepartata din borcanul unde le tineti. Cand e moarta lipitoare se umfla la ambele capete, devine inerta si nu raspunde la atingere
Lipitorile primite acasa va mai pot ajuta cu ceva. Ele generează continuu acele vibraţii benefice (ultrasunet biologic intermitent pe o frecventa de la 40 la 250 Mega hertzi) influentand intr-un mod foarte pozitiv aura fiintei umane daca sunt tinute in preajma patului in care dormiti atenuand astfel câmpurile nocive create de reţeaua electrică, de telefonie, de aparatele electrocasnice etc.
Din principiu, noi nu suntem de acord cu omorarea lipitorilor. Incurajam ca ele sa moara prin moarte naturala, pastrate intr-un vas de sticla cu pietre si plante acvatice. in acest mod ele pot deveni chiar un punct de atractie fiind adesea foarte gratioase in miscari si sensibile la atmosfera din mediu.
10. Hirudoterapia se poate face în paralel cu terapia clasică?
Terapia cu lipitori poate fi combinată cu orice altă metodă terapeutică sau instrumentală, fără nici o problemă.